fbpx
AKCIJA

CREATINE MONOHIDRATE 300gr

900.00 din. 750.00 din.

Kreatin je N – (aminoiminometil) – N – metil – glicin. To je hidrosolubilna aminokiselina koje se ne ugrađuje u proteine već se u slobodnom obliku nalazi u životinjskim i u znatno manjim količinama u biljnim tkivima. Velikim delom se u tkivima nalazi u obliku kreatin-fosfata. Kod čoveka se sintetiše iz aminokiselina u bubrezima, jetri i pankreasu. U suplementima je prisutan kao monohidrat. Prisutan je u namirnicama, uglavnom životinjskog porekla. Najbolji izvori su meso, iznutrice i riba.

 

Šifra proizvoda: amg-12813 Kategorije: ,
  • Opis

Opis

Smatra se ergogenim sredstvom, tj. sredstvom koje poboljšava mišićne performanse i zato se preporučuje svim sportistima koji žele da povećaju snagu, eksplozivnost, izdržljivost i čistu mišićnu masu.

Kreatin ima ulogu u transportu energije, odnosno neophodan je u procesu energetskog metabolizma. Dostupnost kreatin-fosfata u toku intenzivnog mišićnog rada limitirajući je faktor za performansu skeletnih mišića. U organizmu je deponovan u mišićima zajedno sa ATP. ATP ili adenozin trifosfat je osovno mišićno gorivo koje obezbeđuje eksplozivnu energiju i veliku izdržljivost. Zajedno, kreatin i ATP predstavljaju depo hemijske energije u organizmu. Što je veća količina deponovane energije, to je veća snaga i izdržljivost mišića, čime se i objašnjava primena kreatina kao suplementa. Organizam korsti kreatin da brzo nadoknadai potrošeni ATP za šta su potrebne samo sekunde.

Što se tiče dnevnih potreba, nema podataka o dnevno potrebnoj količini. U organizmu se endogeno sintetiše 1-2 grama kreatina, koliko se dodatno unese hranom.

Upotreba: Ni u našoj zemlji ni u Evropi nisu postavljene vrednosti preporučenog dnevnog unosa za kreatin ali uobičajeni protokol suplementiranja je da se u početnoj fazi unosi 20g kreatina podeljeno u četiri doze a nakon 3-7 dana, u fazi održavanja 2-5 grama kreatina. Međutim, Hultman i saradnici su demonstrirali da se unošenjem 3g kreatina dnevno u toku najmanje 4 nedelje tokom perioda vežbanja mogu postići isti nivoi kreatina u mišićima kao i u prethodno predloženoj šemi o suplementiranju.

Ukus: Neutralan

Pakovanje: 300g

[Total: 3    Average: 3/5]