Kreatin, NO i Beta Alanin

Kreatin

Kreatin, NO i Beta Alanin

ENERGETSKI SISTEMI

  • ATP – CP sistem

Da bi telo bilo u stanju da vrši rad i kontrakcije neophodna mu je energija koju dobija kroz hranu. Međutim, glavno gorivo kontrakcije nisu proteini, ugljeni hidrati, ni masti, već ATP.
Adenozin –trifosfat se u telu dobija hemijskim procesima kroz konverziju hrane u korisnu energiju. ATP služi za mišićnu kontrakciju, slanje nervnih impulsa, rast, cirkulaciju itd.. Kao što ime kaže sastavljen je od adenozina i 3 molekula fosfata. Kada se jedan fosfat prekine u lancu oslobođena je velika količina energije. Iako ATP služi kao energija za sve ćelije, on je ograničen na jako malu količinu i omogućava samo nekoliko sekundi vežbanja. Zato mora konstantno da se regeneriše. Kreatin Fosfat (CP) se nalazi u mišiću , u kome ga ima 3 puta više nego ATP -a. Pošto raspad CP -a omogućava više energije nego ATP, on može da posluži u resintezi ATP -a. Ceo ATP – CP sistem omogućava maksimalni rad od oko najviše 15 sekundi.

  • Glikolitički sistem

Šta se dešava posle toga? Pošto više nema goriva mišići se oslanjaju na rezervno gorivo – glukozu ! To se dešava tako što mišić dobija ATP iz šećera. Poštoje dva izvora glukoze, jedan je šećer u krvi, koji cirkuliše iz neposrednog obroka, a drugi je iz mišićnog ili glikogena jetre.

KREATIN

KreatinKreatin je u poslednjih 20 godina najprodavaniji suplement na tržištu, i to ne bez razloga. Kreatin je bitna materija za resintezu ATP -a koji pokreće celu mašineriju za trening. Za vreme Arnolda bodibilderi su konzumirali crveno meso u ogromnim količinama jer je prebogato kreatinom. Međutim, problem je u tome što bi konzumiranje velike količine takve hrane dovelo i do neželjenog unosa drugih nutrijenata npr masti. Tu suplementacija kreatinom ima veliku prednost. Kreatin je gorivo za eksplozivne kontrakcije (npr. prva tri ponavljanja u vašoj seriji ili neko vaše eksplozivno ponavljanje u benč pressu). Što više intenziteta proizvedete više kreatina angažujete kao gorivo.

Kreatin može pomoći povećanju snage, smanjenju zamora i unaprediti vaš oporavak popunjavanjem istrošenih rezervi! Takođe, povećani nivoi kreatina u mišiću mogu povećati sintezu proteina, što utiče na napredak u rastu mišića. U kombinaciji sa glukoznim napitkom posle treninga, koji će povećati nivoe insulina i još bolje skladištiti kreatin, možete vrlo brzo napraviti veoma dobar napredak. Uzimajte prvih pet dana 5g, četiri puta dnevno. Posle ovog perioda unosite samo 5 – 7 grama dnevno . Druga opcija je da uzimate 5 – 7g dnevno svaki dan bez faze punjenja. Obzirom da kreatin monohidrat (najpopularnija i najstarija verzija) koristi vodu kao transport, potrudite se da konzumirate dovoljno tečnosti u toku dana i izbegnete dehidraciju.

BETA ALANIN

Beta alanin može poboljšati performanse na treningu preko re – sinteze karnozina. Karnozin je dipeptid koji se nalazi u mišićnim vlaknima (pogotovo brzo trzajnim tipa 2, onima koje su najvećeg kapaciteta rasta). Karnozin pomaže stabilizaciji pH vrednosti u mišićima, upijajući jone H+ koji se nagomilavaju u toku vežbanja. Suplementacija beta – alaninom može drastično povećati nivoe karnozina što će se odraziti boljim kapacitetom mišića i unaprediti snagu, mišićnu masu, i izdržljivost.

Poboljšanje u performansama se može očekivati u roku od 2 nedelje a preporučena doza je između 4 – 6 g dnevno. Neke studije su pokazale da kombinovanje beta – alanina sa kreatinom donosi sinergijski efekat te je preporučljivo koristiti oba suplementa u kombinaciji. Danas možete nabaviti i proizvode koji u svojoj formuli već imaju spojena oba sastojka. Najbolji preparat koji se trenutno nalazi na tržištu je Beta – K firme Ultimate Nutrition.

NO – AZOT REAKTORI

Ovi kompleksni proizvodi su dobili veliku popularnost u zadnje vreme. Postoji veliki broj dokaza da suplementacija azot reaktorima može poboljšati performanse na treningu i oporavak posle njega.

Glavni sastojak azot reaktora je arginin. Azot oksid se sintetiše iz arginina i odgovoran je za vazodilaciju i povećan protok krvi kroz razna tkiva u organizmu uključujući i mišiće. Krv je zaslužna za prenos hormona i nutrijenata do izgladnelih mišića. Ako uzmemo u obzir da je protok krvi već lokalno povećan u mišiću koji se vezba koristeći NO dobijamo dodatni benefit. Poboljšan transport nutrijenata povećaće anaboličke a smanjiti kataboličke procese u mišiću, što direktno može dovesti do hipertrofije. Takođe, pumpa povećava protok kiseonika u mišić gde se vrši čišćenje od toksina i nusprodukata metabolizma tokom vežbanja, kao što je mlečna kiselina.

Skorašnje studije su pokazale da NO može pojačati oksidaciju masti upravo zbog značajnog prisustva kiseonika u prokrvljenim tkivima, kao i regulaciju glukoze kao goriva. Ostali sastojci koji se mogu naći u današnjim NO proizvodima su obično napredne vrste kreatina koje će dodatno pojačati efekat volumenizacije, kao i različite amino kiseline koje predstavljaju hranu mišiću tokom rada.

Sada ste upoznati sa tri danas osnovna prirodna dodatka za podizanje perfomansi na veći nivo. Probajte i odlučite koji je najbolji za vas!

Share this post


Upravo ste dodali ovaj proizvod u korpu: