Osam znakova slabog treninga

temelj mišićnog rasta

Osam znakova slabog treninga

Dakle zanima vas da li je vaš trening kvalitetan. Uništavate se serijama biceps pregiba, radite trbušnjake do iznemoglosti, i radite pec dec mašinu dok vam ne presedne. Izvucite vaš dnevnik jer evo 8 znakova da su vaši treninzi slabi.

1. Nema progresije.

Ako se ne trudite da povećate težinu, zaboravite na celu priču i radite aerobic. Progresija je temelj mišićnog rasta. Ako se plašite da dižete teško, vaš izgled se neće promeniti. Postoji na hiljade ljudi u teretanama širom sveta koji godinama dižu jedne te iste kilaže na benč pressu. Počnite da napredujete u opterećenju ili im se pridružite.

2. Prevelik volumen.

Da, više nije bolje. Ako mislite da će vam 30-40 serija po treningu omogućiti da izgledate kao Arnold, morate da se osvestite i okrenete realnosti. Većina vežbača koji prirodno treniraju, će izvući dosta koristi sa 10-12 serija po treningu, ako prave progresiju i koriste osnovne vežbe. Treninzi koji traju duže od 1 sat imaju tendenciju da postanu katabolični.

3. Ne radite čučanj.

Nema dobrog plana treninga bez čučnjeva. Jednostavno nema! Ne samo da su fantastičan graditelj nogu, već generalno stavljaju telo u anabolično stanje. Česta greška većine je da se pretvaraju da izbegavaju čučnjeve jer su oni navodno loši za kolena. Ovo je glupost. Dosta više sa ekstenzijama za noge, nabacite teret na leđa i počnite da radite čučanj što je temelj mišićnog rasta.

4. Previše izolacije.

Ako je vaš trening prepun izolacionih vežbi, zato što vam zaista treba „veza između mozga i mišića“, mogli bi ste da se okrenete i napustite teretanu. DIJETA sa izolacionim vežbama je dobra koliko i da jedete čokoladice ceo dan. Trening bi primarno trebao da se sastoji od teških osnovnih pokreta, pogotovo za početnike i srednje iskusne.

5. Napredne tehnike.

Zaboravite negativna ponavljanja, superserije, gigantske serije, super spora ponavljanja, opadajuće serije itd. Nijedna od ovih tehnika nije bitna ako ne napredujete. Prestanite da mislite da će vas negativno ponavljanje sa 200kg na benču učiniti jačim, ili da ako držite tegove 10 sekundi u gornjem položaju dok radite lateralno letenje, imate ikakve dodatne koristi. Vratite se osnovnim stvarima. Jednostavno.

6. Ne radite mrtvo dizanje.

Počnite odmah. Šanse su da ako ne radite čučanj, da ne radite ni mrtvo dizanje. Mrtvo dizanje je kralj teških vežbi koje angažuju celokupnu muskulaturu. Serija ovako teške vežbe šalje signal za rast vašem mozgu. Ako vam ne daju da radite mrtvo dizanje u teretani, promenite teretanu!

7. Opsesija rukama.

Ako se uništavate sa 30 serija biceps pregiba svaki treći dan, to je siguran znak ovisnosti o rukama. Ako hoćete velike ruke, morate da pomerate velike terete. Da li ste videli nekoga ko podiže 300kg na mrtvom dizanju a da nema biceps pun kao automobilska guma. Da li ste videli nekoga ko pomera 200kg na benč presu i nema bolesno jake tricepse. Ubijati se sa 50 serija za ruke svake nedelje je pogrešno.

8. Opsesija trbušnjacima.

Generalno gledano, treninzi koji stavljaju ogroman akcenat ruke obično vuku sa sobom opsesiju za trbušnjacima. Nema ništa loše u tome da struk izgleda lepo. Ali ako provodite sat vremena dnevno radeći trbušnjake, radite pogrešnu stvar. Sjajni trbušnjaci dolaze primarno iz dijete. Kada sva ta mast ispod kože nestane, videće svoje trbušnjake, ali oni sigurno nisu tu zbog rađenja 20 serija za stomak. Probajte teške čučnjeve i mrtva dizanja i procenite koliko vaši trbušnjaci moraju da rade.

A sada, bacite se na posao!

Share this post