Ishrana

Aminokiseline – Osnove

aminokiseline

Aminokiseline se nalaze u mnogim namirnicama koje jedete. Poznavanje koliko su korisne za vaše telo će učiniti da želite da odete do najbliže prodavnice za suplemente u najkraćem mogućem roku. U ovom članku ćete naučiti šta su aminokiseline, šta one čine za vaše telo, i koje su, najdelotvornije aminokiseline za telo.

Aminokiseline su gradivni blokovi proteina. Kada jedete hranu koja je bogata proteinima, vaše telo razlaže protein u pojedinačne amino kiseline i kratke veze aminokiselina koje su male dovoljno da se apsorbuju u krvotok. Primarne funkcije aminokiselina su popravak mišićnog tkiva, ali prednosti idu i preko toga. Ove stvari proizvode hemikalije koje omogućuju da naš mozak funkcioniše na svojem najvećem potencijalu.

Razlika između esencijalnih i ne-esencijalnih aminokiseline

Sada kada ste naučili šta su aminokiseline i šta one čine za vaše telo, vreme je da se nauči razlika između esencijalnih i ne-esencijalnih amino kiselina. Esencijalne aminokiseline se ne mogu spraviti od strane tela. Možete ih dobiti jedenjem kompletne proteinske hrane ili od kombinacije povrća. Devet esencijalnih amino kiselina su histidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenilalanin, triptofan, valin i treonin. Trinaest ne-esencijalnih aminokiselina su alanin, arginin, aspartična kiselina, cistein, cistin, glutaminska kiselina, glutamin, glicin, hidroksiprolin, prolin, serin i tirozin.

Najučinkovitija i najkorisnija dopuna u bilo kojem bodibuildskom arsenalu su aminokiselina razgranatog lanca BCAA jer metaboliziraju u mišićima, pre nego u jetri. Ostale dobre aminokiseline koje se prodaju zasebno ili u kombinaciji u mnogim dodacima koje možete kupiti su leucin, taurin, glutamin.

Leucin, taurin, glutamin – aminokiseline

Leucin pruža sastojke za proizvodnju ostalih komponenti u telu, koje se koriste za proizvodnju energije, stimulansa u mozgu, i pomaže da se osećate budniji.

Taurin dodaci se mogu koristiti za suzbijanje efekata koji su uzrok ljudskog starenja. Taurin može pomoći kod energetskih problema, probavnih i mentalnih problema, i prevremene smrti. Glutamin je još jedan dodatak koji se koristi u bodybuildingu i fitness industriji zbog svoje sposobnosti za održavanjem mišićne mase, dok pokušavate da gubite mast. Međutim, nisu samo bodibilderi ljudi koji imaju koristi od korištenja glutamina. Starije osobe, one koji pate od trauma, raka i imunoloških nedostatke takođe imaju koristi od suplementacije glutamina.

Zapamtite da je konzumacija previše aminokiselina gora nego konzumiranje premalo. Nemojte misliti da samo zato što je nešto dobro za vas da vam je potrebno uzimati više od preporučene doze.

Evo nekih primera aminokiselina:

[porto_products view=“grid“ ids=“12573, 11970, 12440, 12540″]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *