Bioraspoloživost testosterona

testosteron

Bioraspoloživost testosterona

Testosteron podstiče mišićni rast. Nije tajna da dosta momaka uzimaju ono što smatraju prečicom u pojačavanju testosterona, a to je injektiranje opasnih, zabranjenih steroida. Nedavno, počeo sam da slušam o prirodnim načinima da poboljšate nivoe vašeg testosterona, te sam se stoga upustio u misiju da saznam sve što sam mogao. Problem je u tome da postoji dosta pogrešnih informacija i potpunih laži ovde na internetu. Kako je neko u stanju da razgraniči činjenice od fikcije? Kako da znate da ne bacate vreme i novac na još jednu prevaru? U početku sam se borio sa svim ovim pitanjima, sve dok jednog dana nisam počeo da otkrivam informacije koje su me odvele do istine. I danas, ja sam ovde da vam kažem da postoji bolji način da podignete nivo vašeg testosterona prirodno. Hajde da saznamo više.

Testosteron

Testosteron je primarni muški seksualni hormon i anabolički steroid. Ima i anaboličke i androgene osobine. Kod muškarca, on se primarno luči u testistima, ali takođe i u malim količinama u adrenalnim žlezdama. Testosteron je odgovoran za razvoj čiste mišićne mase, održavanje libida, energije, formacije kostiju, i imune funkcije. U osnovi, testosteron je ono što čoveka čini čovekom. Prosečan čovek proizvede 5 do 10 miligrama testosterona dnevno- oko 10 puta više nego žena. Normalna koncentracija testosterona kod muškaraca je između 300 i 1000 nanograma po decilitru. Jednom kada muškarac dostigne četrdesetu, nivoi testosterona počinju da opadaju oko jedan procenat godišnje.

Zanimljivo je reći da, nije sav testosteron prisutan u vašem telu, slobodan da uradi ono što većina momaka želi da on uradi- izgradi veće, definisanije i jače misice. Postoji broj proteina koji mogu usput da zasmetaju tako što se vežu sa testosteronom pre nego što on dobije šansu da učini magiju na našim misicima. Testosteron koji nije vezan za protein je slobodan da stigne do receptora misicne ćelije. Stoga, bioraspoloživost se odnosi na nivoe ne povezanog testosterona koji je slobodan u krvotoku. Postoji nekoliko različitih proteina na koje je testosteron sposoban da se veže, i nažalost, jednom kada se veže sa jednim od njih, kraj igre. Testosteron više nije raspoloživ za naše misice. Od vezujućih proteina, jedan o kome smo najviše zabrinuti je Globulin spojilac seksualnih hormona (Sex hormone binding globulin) ili SHBG.

Sex hormone binding globulin

Mi se fokusiramo na SHGB zbog nekoliko razloga. Prvo, nivoi SHGB u našem telu rastu i padaju, u zavisnosti od određenih uslova o kojima ćemo diskutovati za koji minut. Drugo, od svih različitih proteina koji se nalaze u krvotoku, SHBG ima najveći afinitet za vezivanje sa testosteronom-značajno više nego drugi. Gledajte na SHBG kao prostitutku koja je bacila oko na pijanog momka sa debelim novčanikom, kako izlazi iz bara (testosteron). Jednom kada SHBG opazi testosteron, uradiće sve što može da bi se sa njim spojio.

Stoga, veći nivoi SHBG u vašem krvotoku, manje testosterona ćete imati slobodno za mišićne ćelije. Znajući ovo, ima logike da smanjenjem nivoa SHBG, možete povećati bioraspoloživost testosterona u vašem krvotoku. Ono što vi želite da postignete su normalni nivoi SHBG. Kao i svi sistemi našeg tela, mi želimo da težimo balansu. Kada je bilo šta previsoko ili previše nisko, dovešće do problema.

Postoji broj stvari kojima možete manipulisati ili koje možete kontrolisati da bi podigli ili smanjili nivoe SHBG u krvotoku. Šef među njima je zloupotreba alkohola, droga, anoreksija, preteran stres, gojaznost i bilo šta drugo što čini da nivo vašeg testosterona padne. Prvo, niži testosteronski nivoi znače manju bioraspoloživost testosterona – bez obzira na nivo SHBG, kada ovi nivoi padnu, ima manje testosterona slobodnog za receptore mišićnih ćelija. Proces aromataze ne samo da povećava nivoe estrogena, koji signalizuje mozak da smanji nivoe testosterona, već takođe povećava nivoe SHBG u telu. Bitno je napomenuti da, to što dobijate, je dvostruki udarac koji započine opaki ciklus smanjenja bioraspoloživosti testosterona, u kombinaciji sa povećanim nivoima estrogena – ouch!

Povećajte bioraspoloživost testosterona

Sada, hajde da vidimo, šta se može uraditi da povećamo bioraspoloživost testosterona u telu. Prvo, održavajte zdravu težinu. Rešite se viška masti, pogotovo one na stomaku. Ovaj tip masti ima visoke nivoe enzima aromataze, što dovodi do više estrogena i većih nivoa SHBG. Drugo, ne koristite droge ili alkohol. Treće, naučite da kontrolišete nivoe vašeg stresa.

Četvrto, radite dosta vežbi, i potrudite se da uključite trening snage. Trening snage pogotovo pomaže da se prirodno poveća nivo vašeg testosterona. Peto, uzimajte dosta tečnosti i ne pretreniravajte. Većina dobrih stvari koje naše telo radi se odvija tokom sna ili odmora. Momci koji pretreniravaju ili nemaju dovoljno sna, imaju značajno manje nivoe testosterona nego oni koji prepoznaju vrednost odmora i posvete mu pažnju koji zaslužuje. Na kraju, jedite zdravu hranu, koja uključuje pravilan balans čistih proteina, zdravih masti, i kompleksnih ugljenih hidrata. Ignorišite sve dijete koje idu do granica ekstrema.

Postoje još neke stvari koje mogu da pomognu u blokiranju vezivnog efekta SHBG na testosteron. Postoje dokazi da suplementi kao sto je Nettle, Pygeum i Avena Sativa mogu da budu efikasni. Suplementi koji mogu da pomognu u inhibiranju aromataze u telu su Cink i Chrysin.

Jednom kada optimizirate ove osnovne savete, vreme je da počnete sa radom!

Share this post


Upravo ste dodali ovaj proizvod u korpu: