Legende bodibildinga koje su donele revoluciju u načinu vežbanja

Legende bodibildinga

Legende bodibildinga koje su donele revoluciju u načinu vežbanja

Postoje osobe koji donose revolucionarne novine u raznim oblasitima delovnja čoveka. Ovih petorica sjajnih momaka su to postigli u bodibildingu.
Ovaj sport je zahvaljujući njima doživio evoluciju, ne samo po pitanju izgleda tela, već i načina kojim se dolazi do cilja. Saznajte kako je njihov način vežbanja uticao na ono što danas radimo u teretani.

1. Arnold Schwarzenegger
Sedmostruki Mister Olimpija je nesumnjivo doprineo svojim super treninzima zahvaljujući Pumping Iron sistemu, ali i nesumnjivo zbog načina na koji je trenirao neposredno pred takmičenja. On je uvodio supersetove kombinujući dve vežbe za suprotne mišićne grupe, sa idejom da bi radeći dve vežbe uzastopno, bez pauze i odmora izmedju, poboljšao svoje stanje i izdržljivost, kao i da bi održao broj otkucaja srca. Ovaj sistem bi ga doveo do toga da zadrži ili postigne još veći definiciju, bez gubitka mišićne mase.

Sledeća logika je bila da trening suprotnih mišićnih grupa pojačava pumpu koja šelje krv bogatu neophodnim hranjivim supstancama, u to područje jer su oba mišića aktivna. Efekat je bila veća ukupna masa, kao i jačanje u toj specifičnoj regiji.

Supersetovi koje je najčešće radio su bili za grudi i leđa, kao i za bicepse i tricepse, što i danas zasigurno vidimo u svim teretanama. Ovaj trik ne samo da smanjuje vreme provedeno u teretani, već i deje brze rezultate i veći podstrek za vežbanje i psihičku izdržljivost.

2. Lee Haney
Osam puta uzastopni Mister Olimije, Lee Haney ne samo što je oborio Arnoldov rekord, nego je stekao veliku popularnost brojnim kultnim fotografijama u svim svetskim časopisima koji se se bavili temom bodibildinga. Bio je često vidjen na TV-u 1980-ih godina zahvaljujući njegovom programu na ESPN , kao i njegovim kućnim video snimcima. Čak se često mogao vidjeti kako trenira sa najboljim WWE superzvezdama tog vremena.

Popularnost je omogućila Haney-ju da promoviše svoj lični metod treninga koji se zasnivo na teoriji „Stimuliši, ali ne poništi“. Bez obzira što je trenirao sa velikim težinama, nikada nije dovodio svoje telo do potpunog iscrpljenja. Takodje nikada nije išao do maksimuma jer mu to nije bilo važno za postizanje ciljeve u bodibildingu. Radije bi forsirao ponavljanja što je dovodilo do povećanja potencijala za hipertrofiju, kao i željenog oblika mišića. Taj sistem je takodje doprineo smanjenju rizika od povreda, tako da nije narušio zdravlje svog organizma.

Haney tvrdi da je to vredelo. Kao što je poslednjih godina mnogo puta govorio, danas je zdrav i nema bolove kao mnogi šampioni njegovih godina. Mnogi vežbači su ga sledili, kao i budući pobjednici Olimpije Dexter Jackson i Phil Heath. To bi takodje mogao biti razlog zašto danas srećemo mnoge starije vežbače koji su počeli u Haney-evo doba, a još uvek treniraju.

3. Dorian Yates
Devedesetih godina prošlog veka, na vrhu je bilo novo lice. Ovaj čovek je imao je inovativan pristup u odnosu na prethodne zvezde bodibildinga. Dorian Yates, porekom iz Engleske je dostigo vrh u sportu u roku od samo nekoliko godina nakon što je postao profesionalac. Takav plasman naveo je mnoge da se zapitaju koja je tajna njegovog brzog uspeha i postizanja drugačije specifične gradje mišića koju do tada nisu vidjali.

Yates se posveto treningu u jednoj seriji. Njegova varijanta treninga visokog intenziteta bila je poznata kao Blood and Guts i nije se preporučivala onima sa slabim srcem. Za razliku od Haney-jeve metode, Yates je trenirao radeći jednu ili dve radne serije, dovodeći se do apsolutnog iscrpljenja. Nastavio bi set radeći asistirana ponavljanja, parcijalne, drop-setove, pa čak i zadržavanja na kraju seta. Krajnji cilj je bio potpuno iscrpeti mišić.

Umesto da posveti puno vremena treningu, Yates bi boravio u teretani prosečno samo 45 minuta. Kako je ovaj metod uštede vremena imao izizetne rezultatae za njega, tako ga je sledilo sve više ljudi vežbajući po novom kratkom sistemu. Neki su kritikovali ovaj stil, koji je nesumnjivo dovodio do brojnih povreda, pa i samog Yates-a koji je iz tog razloga morao da se povuče iz bodybildinga.

4. Ronnie Coleman
Kako se bližio novi milenijum, novi čovek je postao zvezda bodibildinga, i zadržao titulu najpopularnijeg šampiona ikada. Video snimci Ronnieja Colemana na TV-u postali su popularniji od sapunica. Svi su ih gledali.

Coleman-ov pristup vežbanju zapravo nije bio revolucionaran. Radio je trening velikog obima sa rasponom ponavljanja oko 10-15. Takodje se bazirao na  osnovne pokrete kao što su „bench press“, veslanje u preklonu i čučnjevi. Ono što je bilo revolucionarno je činjenica da je koristio bučice od 90kg za klupu, 360kg za mrtvo dizanje i čučnjeve i preko 1000kg na „leg press-u“!

Videvši to ludilo, njegovi obožavateli su tovarili što veće težine, pokušavajući da se porede sa Ronnie-em, uzvikujući ono čuveno njegovo “yeah buddy” i  “light weight, baby”, tako da su zapravo svi ti prformansi doneli ravoluciju u ponašanju vežbača u tretani.

Coleman se danas oporavlja od nekoliko operacija i nije ni približno ogroman kao nekada, ali video snimci sa njegovog vrhunca i dalje su medju najomiljenijim za gledanje.

5. Jay Cutler
Cutler je bio Colemanov najveći rival koji je na kraju uspeo osvojiti titulu Olimpija. U startu svoje karijere se bazirao na klasičnom treningu, medjitim kako je napredovao, tako je i njegov sistem vežbanja postajao savremeniji. On nije bio prvi koji je koristio mašine, ali ih je učinio popularnijim jer je koristio prednosti te vrste napora i držanja napetosti u mišićima. Znao je prilagoditi poziciju tela na mašini kao bi promenio način na koji se mišić forsira. Nije se libio da koristi mašinu na potpuno drugačiji način od predvidjenog. Ako danas vidite nekoga kako sedi naopačke na sedećoj mašini za potisak ramena, možete zahvaliti Jay-u na tome.

Share this post