Terminatorovi zgibovi

Arnold Schwarzenegger

Terminatorovi zgibovi

Postoji scena u Pumping Iron gde Arnold Schwarzenegger proverava spoljnu stranu leđa u ogledalu Gold’s Gym –a. Nakon što vizuelno potvrđuje njegovu jumbo-jet širinu pogledom preko ramena, on se okreće oko i dozvoljava da njegov prijatelj Ken Waller proceni njegovu zadnju duplu-biceps pozu. „Izgleda kao putokaz prsti su svuda preko njega“ Waller primećuje. Jasno, Schwarzeneggerov kolega Mr. Universe šampion je  bio impresioniran. Iako Schwarzenegger nije smatrao svoja leđa jednom od njegovih  jačih partija, to je zapravo bila vrlo dobro grupa mišića.
Od donjih delova leđa pa sve do romboida i trapeziusa njegova leđa su izgledala kao mapa, i bila zaista jedinstvena u tom dobu. Da bi izgradio proširenje tetiva, Arnold je usmerio svoj trening leđa ka vezbama koje su danas poprilično zapostavljene: Zgibovima.

Od samog početka svoje karijere bodybuildinga, Hrast je radio zgibove kao prioritet u svojim treninzima. Prednji, i iza vrata, sa uskim držanjem i širokim hvatom, sa V-bar nastavkom i ravno, Schwarzenegger je veliki znalac zgibova, baveći se vežbom kao majstor slikar koji meša svoja ulja, sa malo ovog, malo onog, a sve za stvaranje remek-dela. 

ŠIROKI ZGIBOVI IZA GLAVE

I mislimo zaista široko! Schwarzenegger je voleo koristiti nastavak za zgibove  koji je dizajnirao pokojni Joe Gold. To je bio skoro pet stopa dug i savijen oko 45 stepeni nastavak kojie je na svakom kraju dozvoljavao prilagođavanje šake na toj udaljenosti. Schwarzenegger bi zgrabio nastavak do kraja i povukao se dok nebi dotaknuo zadnji deo njegovog vrata.

ŠIROKI ZGIBOVI ISPRED GLAVE

Kada je radio široke zgibove prema napred, Schwarzenegger je mislio da je od vitalnog značaja da povije leđa i napravi luk i povuče telo što je više mogao, čak i da dodirne šipkom stomak, ako je moguće. Dok on će obavljati zgibove iza vrata pre svega za svoje gornje latisimuse, verovao je da prednji zgibovi pogađaju mišiće dalje niz leđa, zbog uvijanja. Dok je on radio zgibove iza vrata pre svega za svoje gornje latisimuse, verovao je da zgibovi ispred pogađaju mišiće dalje niz leđa, zbog luka u leđima. 

V BAR ZGIBOVI

V-bar je nastavak za lat mašinu sa izgledom obrnutog slova v. Schwarzenegger će zakačiti  jednu od tih šipki preko vratila i izvesti zgibove uskim paralelnim hvatom, uvijajući leđa do tačke gde mu je torzo bio je gotovo paralelno sa podom na vrhu pokreta. Ovo je menjao svaki trening sa širokim zgibovima.

Zanimljivosti
Dok je za druge vežbe koristio šemu ponavljanja/serija kod zgibova ih je jednostavno radio što više je mogao. Mogao bi raditi po 50 zgibova na treningu, bez obzira koliko bi mu serija za to bilo potrebno. Neobično ali je bilo dovoljno da impresionira kolegu Kena Wallera.

VEŽBA SERIJA PONAVLjANjE
Široki zgibovi ispred glave x* 40
Veslanje T-šipkom 3 10
Široki zgibovi iza glave x* 30
Hiperekstenzije 3 15

– Istezanje posle svake druge serije
– *koliko god serija je potrebno za odgovarajući broj ponavljanja.

Autor: Shawn Perine
Reference: Muscle & Fitness; Flex OnLine;

Ocenite proizvod!
[Total: 1 Average: 5]

Share this post