Mitovi O Dijetama

sagorevanju masti

Mitovi O Dijetama

Razni mitovi vezani za trening kruže, ali to nije ništa u poređenju sa mitovima i zabludama vezanim za bodibilding ishranu, pogotovo za onaj deo o sagorevanju masti.

Jedan samoimenovani guru će vam reći da ugljeni-hidrati u telu deluju na jedan način, a već drugi guru će vam reći da oni deluju na sasvim drugačiji način. Sve to treba preseći i raskrinkati mitove jednom zauvek. Tu nastaje mali problem. Neki od tih mitova su zapravo i tačni…

Pitanje je: “Koji?“ Kako bismo vam pomogli da razumete sva ta pitanja i hipoteze, sastavili smo 10 najčešćih stavki vezanih za sagorevanje masti i za svaku „nalepili“ etiketu: “Tačno“ ili „Netačno“.

1. Dijeta koja sadrži dosta masti goji.

*Tačno

Kada poredite ugljene hidrate, proteine i masti, bez sumnje masti daleko najviše goje, posto su kalorijski najbogatije. Jedan gram proteina, ili ugljenog hidrata sadrži 4 kalorije, dok ista količina masti sadrži 9 kalorija, sto je i više nego duplo. Sav taj unos masti će rezultovati ogromnim brojem kalorija. Bitan je umeren unos masti (20% – 30% ukupnih kalorija).

Naravno, treba se truditi i unositi isključivo zdrave masti, posto će one pre biti iskorišćene u energetske svrhe, za razliku od trans-masti. Takođe su i omega-3 masne kiseline delom odgovorne za poboljšanje metabolizma masti, samim tim i do njihovog sagorevanja.

2. Ne možete biti fit ukoliko konzumirate ugljene hidrate.

*Netačno

Zapravo, adekvatan unos UH će sprečiti pad tiroidnih hormona. (Tiroidni hormoni su produkti lučenja tiroidne (štitne) žlezde i imaju važnu ulogu u metabolizmu masti) Ukoliko dođe do velikog pada UH u organizmu, dolazi i do pada tiroidnih hormona. Tako da je najpametnije da se održava pravilan unos UH kako bi sprečili pad tiroidnih hormona.

Ukoliko ste na dijeti, trudite se da unosite ne više od 2g UH po kilogramu telesne mase. Međutim, ako praktikujete ultra nisku UH dijetu (manje od 2g po kg telesne mase) ubacite jedan high-carb dan u nedelji, kada će te uzimati 4 ili više grama po kg telesne mase.

3. Konzumiranje vode može pospešiti sagorevanje masti.

*Tačno

Postoje brojne studije koje idu u prilog tome da unos vode utiče na sagorevanje masti. Osobe koje su dehidrirane, prolaze kroz pad njihove metaboličke stope, metabolizam se usporava. Tako da ako ste dobro hidrirani, vaš metabolizam će biti na optimalnom nivou, kao i sagorevanje masti…

Istraživanja u Nemačkoj su pokazala da je unos od oko 2 čaše hladne vode, doveo do 30% poboljšanja, tj. ubrzanja metabolizma u periodu od 1h, kod muškarca, sagorevajući većinu kalorija, poteklih iz masti. Organizam je morao da potrosi dodatnu energiju kako bi zagrejao unetu količinu vode, a potrebnu energiju za taj proces nalazi u masnim depoima. Tako da je uzimanje vode između obroka odličan način očuvanja metaboličke brzine, samim tim i sagorevanje masti.

4. Preskakanje doručka može dovesti do povećanja masnih rezervi.

*Tačno

Bez sumnje je preskakanje doručka direktno narušavanje jednog od telesnih zlatnih pravila. Kada se probudite gladni i preskočite doručak, nivoi hormona leptina (koji reguliše apetit i metabolizam) se menjaju, dajući telu signal da čuva svu moguću mast koja je raspoloživa. Takođje preskakanje doručka dovodi neminovno do kataboličkog stanja (razgradnje mišića).

Tako da je prva stvar koja treba da vam bude u glavi posle pranja zuba: “dobro izbalansiran doručak“, kako bi izbegli katabolizam. Kataboličko stanje je najveća briga svih bodybulider-a, dvostruki Mr. Olympia Jay Cutler je poznat po tome sto se budio u pola noć, kako bi popio proteinski šejk i time sprečio moguć katabolizam.

5. Ako se trudite da sagorite masti, izbegavajte UH posle 18:00.

*Netačno

Smanjenje unosa UH u kasnim popodnevnim časovima je odličan savet ako želite da se izdefinišete, ali to ne važi za onog ko trenira kasnije u toku dana. Ako neko trenira uveče, on mora uneti UH pre treninga, kao i brzo svarljive UH posle treninga makar to bilo i u 23:00.

6. Izbegavajte proste UH kada ste na definiciji.

*Netačno

Prosti, odnosno brzo-svarljivi UH su odlični kao prvi obrok u toku dana, kako bi podigli nivo sećera u krvi, koji je posle noćnog sna u padu.
Takođe su vrlo bitni i posle treninga, kada je sećer takođe u padu. U bilo kom drugom slučaju, osim doručka i post-trening obroka treba izbegavati proste UH.

7. Unos proteina treba povećati.

*Tačno

Usled smanjenja kalorijskog unosa, telo počinje da sagoreva masti, ali kada taj izvor energije počne da nestaje, telo se okreće alternativi: proteinu. Tada treba pojačati unos proteina, jer će vase telo deo energije osim iz masti uzimati i iz proteina katabolizmom. Tada treba ići sa unosom od 2-3 g proteina po kg telesne mase.

8. Uvek trenirajte na prazan stomak.

*Netačno

Uvek treba jesti pre treninga. Nikada ne treba preskakati obrok pre treninga, telo jednostavno neće imati energije za trening. Jak trening će vas dovesti do cilja, jak trening pokreće metabolizam. Onaj koji na trening dolazi praznog stomaka će pasti u katabolizam i trositi sopstvene mišiće kao izvor energije.

Dva do tri sata pre treninga se preporučuje obrok koji sadrži od 30 – 50 g proteina (piletina, ćuretina, govedina), 30 – 60 g UH (krompir, ovsene, hleb).

9. Treba jesti manje, kasnije u toku dana.

*Tačno

Kako dan odmiče, glikogenske rezerve se pune. U jednom trenutku depoi su puni i svi UH preko toga uneseni bivaju deponovani u mast. Tako da treba voditi računa o unosu UH u kasnijim periodima dana, tj. treba smanjiti unos. (izuzetak je naveden u stavci 5).

10. Kofein može pomoći u sagorevanju masti.

*Tačno

Kofein povećava broj masnih jedinica koje je oslobađaju iz masnih depoa, omogućavajući brzu transformaciju u telu raspoloživu energiju. Najbolji trenutak za unos kofeina je jedan sat pre treninga (200 – 400 mg). Istraživanja su pokazala da su kofeinski suplementi (kapsule, tablete) daleko efikasnije od kofeina koji unosimo kafom.

Ocenite proizvod!
[Total: 1 Average: 5]

Share this post


Upravo ste dodali ovaj proizvod u korpu: